Експрезидентът на Грузия Михаил Саакашвили е оказал съпротива при опит да бъде

...
Експрезидентът на Грузия Михаил Саакашвили е оказал съпротива при опит да бъде
Коментари Харесай

Саакашвили е припаднал при опит да го върнат в затвора

Експрезидентът на Грузия Михаил Саакашвили е оказал съпротива при опит да бъде върнат от военната болница в пандиза, при което му е прилошало, осведоми Дойче веле с позоваване на публично известие на грузинската страна. Самият Саакашвили оповестява, че е изгубил схващане.

След случая лекарите са решили да отсрочат преместването му.

Тази заран грузинските управляващи оповестиха, че през вчерашния ден е взето решение експрезидентът да бъде върнат в пандиза, откакто беше лекуван във военната болница в Гори от тежки затруднения, породени от продължителната му гладна стачка.

Адвокатът на Саакашвили - Нику Гварамия, съобщи описа на експрезидента, който е споделил, че в болничната стая са влезли няколко чиновници в черна униформа и са декларирали, че го реалокират, без да уточнят къде. Той е се е почувствал зле и е помолил да му премерят кръвното, което се е оказало 110/200.

Въпреки това, чиновниците пробвали да го изведат, при което Саакашвили е оказал опозиция и е примрял. Това е предиздвикало лекарите да го оставят в болничното заведение.

В преписка на Дойче веле се показва, че ситуацията към Саакашвили е ескалирала в понеделник, 27 декември, половин час преди среднощ. Неговите юристи и персоналният му доктор са създали изказване, че не ги позволяват до експрезидента и даже не знаят къде е той сега. Към военната болница в Гори са се отправили няколко снимачни екипа от опозиционни телевизионни канали, които са осъществили директни включвания от лечебното заведение. На сутринта във вторник ръководството на пандизите е популяризирало публична информация, съгласно която предходния ден лекарите са решили, че Саакашвили може да бъде върнат в пандиза, само че той не се подчинил на " законното искане на службата " и получил " съмнения в кръвното налягане ".

На 1 октомври Саакашвили беше задържан в Грузия, където против него бяха формирани редица наказателни каузи. На идващия ден беше обявено, че той е обявил гладна стачка в пандиза в Рустави и е определил себе си като политически пандизчия.

След 38 дни в пандиза, положението на експрезидента вече се утежняваше с всеки час - по думите на неговия доктор Николоз Кипшидзе.

На 8 ноември, заради влошеното си здравословно положение, беше отведен в затворническа болница в Глданския регион на столицата Тбилиси.

В писмо, предадено на юристите му, Саакшвили заяви, че водейки го към болничното заведение, затворническите служители са го влачили по земята и са го дърпали за косата, няколко пъти са го блъснали по шията.

На 18 ноември, на 49-ия ден от гладната стачка, Саакашвили загуби схващане, след което беше преместен в реанимацията на болничното заведение.

След призиви да приключи гладната си стачка - в това число от интернационалната общественост - той прие, само че при изискване, че бъде изместен от затворническата болница в клиника с по-добри благоприятни условия за лекуване.

На 19 ноември Саакашвили беше приет във военната болница в град Гори, тъй като положението му продължи да се утежнява, включително с риск от необратими увреждания. След прехвърлянето той приключи гладната стачка, само че лекарят му съобщи, че за възстановяването му ще са нужни месеци.

На 29 октомври грузинският министър председател Ираклий Гарибашвили съобщи, че Саакашвили няма да бъде предаден на Украйна, където пребиваваше преди да се върне в Грузия е да бъде задържан.

Президентът Саломе Зурабишвили от своя страна съобщи, че няма да употребява пълномощията си, с цел да го помилва.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР